Envision Sound – raj za filmske kompozitore

Envision Sound 2020

S obzirom na to da sam odlučio da u okviru svog bloga  Dnevnik kompozitora. O muzici i životu. u svega par tekstova predstavim programe koji su izuzetno korisni za mlade umjetnike, a pritom u potpunosti besplatni, tekst Académie musicale de Villecroze – raj za umjetnika upravo je dobio svoj nastavak. 

Tokom avgusta 2019. ispunio sam jednu vrlo iscrpljujuću prijavu za program “Envision Sound 2020” koji je na društvenim mrežama reklamirao British Council Ukraine. Na ovoj reklami je target odlično urađen, pa se ona tako na profilima kompozitora zemalja jugoistočne Evrope svakodnevno više puta pojavljivala. Ono što me posebno privuklo na ovoj reklami je to što su potencirali da je program u potpunosti besplatan, pa znajući da je takvih programa vrlo malo u Evropi, odlučih da se prijavim. Iscrpljujuća prijava u sebi sadrži bezbroj pitanja na koja morate odgovoriti, a treba to sve lijepo smisliti na engleskom. Potrebno je uz to sve da pošaljete dokaze i svoje radove koji su vezani za muziku na filmu, biografiju i još par opštih podataka. 

U oktobru 2019. sam dobio mejl da sam jedan od 12 učesnika programa, te da bi uskoro trebalo da potvrdim svoj dolazak kako bih dobio domaći zadatak. Ovaj mejl me izuzetno obradovao, jer je to bila prilika da se po prvi put susretnem sa ljudima koji su svoje karijere kao filmski kompozitori već ostvarili, čak i u Holivudu.  Kao što je i najavljeno, na ovoj radionici su se pojavili profesori poput Enrice Sciandrone, koja osim što predaje u Londonu, ima iz sebe bezbroj filmova i sjajnu karijeru.

Enrica S.

Od oktobra do januara, kada se ovaj progam i zvanično održao, vrijeme je brzo prošlo, a domaći zadatak koji smo nije uopšte bio lak. Svako od 12 učesnika imao je na raspolaganju 2 filma i to jedan arhivski (od 1920. pa nadalje, dakle silent movie) i jedan savremeni. Svi fragmenti, koje smo dobili kao trejlere, pažljivo su birani kao vrlo problematični za filmskog kompozitora u povoju, tako da niko od nas nije skrštenih ruku sjedio i čekao da se ukrca u avion za Kijev. Naravno, u međuvemenu sjajna ekipa i British Council-a nam je kupila i poslala avionske karte, obezbijedila smještaj u hotelu, te pobrinula se o tome da sve informacije i komunikacija budu maksimalno korektne i jasne. Oduševljen sam njihovim profesionalizom, zaista. 

Red, rad i disciplina.

Izuzetno je važno pomenuti da ovaj program organizovan i u saradnji sa Oleksandr Dovzhenko National Centre u čijim prostorijama su se odvijale sve radionice, a bilo ih je baš mnogo. “Envision Sound” je jedan od najintenzivnijih programa na kojima sam bio, a rezultati i naučeno već može da se uoči nakon par dana. Kada su nas pitali za mišljenje na kraju, rekoh da mi je nedostajao dan pauze, što je čudno za moje radoholičarske predispozicije. Ovako intenzivan program znači i pregršt novi ihformacija, pa je naprosto mom mozgu bio potreban odmor. Međutim, nije baš ni da ga nije bilo, s obzirom na to da je Kijev divan grad sa divnim ljudima. Kuvano vino u blizini Maidan Nezalezhnosti ne bi trebalo nikako da se propusti:

Kuvano vino
Kuvano vino

“Envision Sound” traje ukupno 7 dana, a prije posljednjeg dana kandidati imaju priliku da sa simfonijskim orkestrom snime ono što su iskomponovali. Dakle, pored svega što vam plate i načina na koji se ophode prema vama, vaš domaći zadatak neće zavšiti dobrim mockup-om, već imate priliku da se profesionalno snimite. Tehničar koji je snimao sve kompozicije toliko dobro prati partituru da bi mu pojedini dirigenti na tome pozavidjeli – dakle još malo proefesionalizma u kojim samo možete da se oduševite.  Kyiv Symphony Orchestra je sjajan sastav i bila mi je čast što sam imao priliku da ih upoznam i da upravo oni snime soundtrack koji sam radio za film mlade rediteljke iz Ukrajine.

Recording Session

Kada sam se prošli put vratio iz Kijeva, u decembru 2017. u potpunosti sam bio preplavljen divnim osjećanjima, znajući da sam upravo tamo upoznao divne ljude koji vole ono čime se bave i koji zaista mogu da ti budu prijatelji na koje možeš da računaš. Divno je bilo nakon skoro 3 godine opet vidjeti ih opet i sa njima razgovarati o onome o čemu se bave, a bome i o političkoj situaciji na granici sa Rusijom. Od silne toplote kojom zrače ovi divni ljudi, vrlo brzo se zaboravi, a skoro i da se ne osjeti da je ovo zemlja u kojoj još uvijek traje rat i u kojoj ljudi svakodnevno gube živote. 

Jedna od sjajnih mladih umjetnica i kompozitorki koju je iznjedrio Kijev jeste i Yana Shliabanska, sa kojom je uvijek zadovoljstvo pričati o muzici, životu i umjetnosti. 

Yana Shliabanska

NE OKLIJEVAJTE! PRIJAVITE SE NA ENVISION SOUND!

p.s. Imam provjerene informacije da se “Envision Sound 2021” uveliko sprema, te da uopšte nemaju namjeru da prestanu sa ovim sjajnim programom.

Takođe, za sva pitanja i pomoć uvijek možete da mi se obratite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *